Sådan ser du parabol-tv og satellit tv

I verdensrummet godt 36.000 kilometer fra jorden er der placeret en række satellitter, der forsyner milliarder af seere med tv rundt omkring i verden. Også i Danmark kan du modtage satellit tv. Det kræver at du har, eller investerer i, en parabolantenne og en parabol-tv / modtagerboks. Her på sattv.dk kan du blive klogere på, hvad du kan se, og hvordan du installerer det. Læs videre for at se, hvordan du skal sætte en parabol op, hvilken størrelse parabolen skal have, og hvad du generelt skal være opmærksom på ved modtagelse af satellit tv fra parabol.

Du kan ofte få fagmænd til at installere en parabol gratis ved tegning af abonnement på betalings-tv fra Viasat eller Canal Digital. Gør du det selv så skal du naturligvis sørge for en solid montering, der kan holde til blæsevejr og som ikke giver sig. Ellers bliver fornøjelsen med parabol tv kort.

 

Parabol opsætning og parabol justering

For at modtage satellit tv via en parabol, skal der monteres en parabolskærm også kaldet parabolskål. Det er denne, der opfanger og samler signalet der bliver sendt 36.000 kilometer ude i verdensrummet. For at modtage signaler, skal der være frit udsyn mod syd himlen. Bor du et sted uden mulighed for dette og uden tilladelse til at opsætte parabolen så den kan få frit udsyn, så kan du desværre ikke modtage satellit tv fra parabol.
Med fri udsigt mod syd himlen, menes der ikke at du nødvendigvis skal montere parabolantenne meget højt, som det kendes med almindelige tv-antenner. Blot skal parabolens sigtelinje mod satellitten være fri for umiddelbare forhindringer. En enkel regel er, at afstanden til en forhindring (træer el. lignende) skal være dobbelt så stor som højden på forhindringen.

Når parabolen er monteres, så kommer det meget præcise arbejde med at justere den, så du får billeder på din tv-skærm. Der er tale om meget nøjagtigt arbejde, og gør du det selv, så er det optimale mulighed for at se på et tv samtidigt med at du justerer.
Du kan benytte dig af hjemmesiden værktøjet Dishpointer www.dishpointer.com, der tilbyder mulighed for via Google maps at se hvilken vej parabolen skal pege. Det er ganske enkelt og ligetil.

  1. Vælg den satellit du ønsker at modtage tv fra. F.eks. 1 grad vest hvor Canal Digital sender eller 5 grader øst hvor Viasat sender.
  2. Skriv din adresse, postnr. og by ind
  3. Den vej den grønne streg kommer ind til din adresse, er den vej signalet fra satellitten kommer ind. Du får også information om hvordan din parabol skal hælde. Se værdien "Elevation" under kortet. På det fleste paraboler er der en skala på siden, der hvor møtrikken til justering af hældning er placeret.

 

Parabolstørrelse og retten til at have parabol

 Til danske kanaler kan du nøjes med 60-70 cm parabol. Mindre kan også gøre det, men 60-70 cm. giver lidt bedre signaler også i lidt kraftigere regnvejr.

 Modtagelse af tyske kanaler kræver samme størrelse parabol som de danske. De tyske kanaler udsendes primært på positionen 19,2 øst.

Arabsat på positionen 26 øst, kræver dog en parabol på min. 110 cm.

 Modtagelse af flere engelske kanaler kræver en parabol af varierende størrelse alt afhængig af, hvor du bor i Danmark. Signalerne der sendes på positionen 28,2 øst bliver svagere desto længere østpå du bor.

 Såfremt du bor i lejlighed eller boligforening, skal du sikre dig, at du har lov til at opsætte parabol og hvor. Ifølge den almene lejelov, så har du lov til at opsætte en parabol, såfremt det/de programmer, du som er lejer ønsker at se, ikke kan ses inden for det eksisterende TV udbud. I andelsforeninger og lignende skal du sikkert have en tilladelse eller opsætte diskret, såfremt det overhovedet er tilladt. Tjek med din forening.

 

Parabol TV fordele

  Såfremt du ikke har mulighed for kabel-tv, men ønsker flere kanaler og ikke finder antenne-tv kanal mulighederne tilstrækkelige.

    • Såfremt du har specielle ønsker som ikke kan leveres via kabel-tv eller almindelig antenne-tv
    • Interesserer dig for tv fra andre lande (dog ikke svenske, norske for de er kodede og uden store mulighed for abonnement med en dansk adresse)

 

Parabol TV ulemper

 Risiko for at du skal fjerne sne fra parabolskålen, når det sneer.

  • Du kan kun se 1 kanal ad gangen på din parabolmodtager. Har husstanden flere tv så må I deles om denne ene kanal eller investere i modtager til hvert tv, og såfremt det er betalings-tv kanaler også hos Viasat ekstra abonnement udgifter. Det samme gælder dog antenne-tv.
  • Krav om 2 forskellige modtagere for at abonnere på betalings-tv fra både Viasat og Canal Digital.
  • Du har ikke som privat parabolejere mulighed for at abonnere på de landsdækkende svenske og norske tv-kanaler. (SVT1, SVT2, TV4, NRK, TV2 Norge)

 

Tysk TV

 De tyske kanaler sendes primært på Astra positionen 19,2 øst. Her kan du gratis modtage de største tyske kanaler og også se tyske ARD, ZDF, NDR og 3Sat  i HD udgaver. HD udgaverne af kanaler som Sat.1 og RTL er dog kodede.

 Stort set alle ikke tyske film og serier er synkroniseret til tysk, så du skal altså ikke regne med at få så meget ud af det uden at kende det tyske sprog. Tysk tv sender også en del sport. På RTL sendes Formel 1, som kan have interesse for dem der ikke kan modtage eller ønsker at betale for TV3 +.

 

Kilde: sattv.dk